Bine ati venit!

Dragii mei vizitatori, va invit cu mare drag in bucataria mea unde va puteti delecta cu cele mai gustoase bucate! Si de ce nu...sa ne distram impreuna in bucatarie!

Socata



Socul infloreste spre sfarsitul lunii mai, inceput de iunie. Florile sale au un miros placut, racoritor, proaspat. In popor, socul este recunoscut ca planta de leac si planta magica. Florile de soc se culeg, de preferinta, in zilele insorite si se usuca in strat subtire, cat mai rasfirate. Florile uscate sunt folosite in scop terapeutic sub forma de infuzie, pulbere sau tinctiura. 


Din florile proaspete se obtine socata, o bautura naturala foarte apreciata, mai ales in zilele caniculare. Socata se prepara numai din flori de soc proaspete, cele uscate devenind toxice in combinatia care se recomanda pentru prepararea bauturii racoritoare. 


Socata se poate prepara in casa, foarte simplu si usor, avand, in acelasi timp, si certitudinea ca bei ceva natural, fara conservanti si coloranti sintetici. Florile de soc, sapte, opt bucati, se spala bine sub jet puternic de apa ca sa se indeparteze toate impuritatile, apoi se pun intr-un borcan de 5 litri. 

Se adauga 500 de grame de zahar si apa si se amesteca bine pana cand se dizolva zaharul. Se adauga o lamaie taiata felii si doua grame de drojdie uscata ori zece grame proaspata. Sa acopera borcanul cu tifon si se tine la soare, pe balcon sau in alt loc ferit. Cine doreste, pentru culoare, poate sa adauge un varf de scobitoare de sofran pulbere. 
Bautura poate fi strecurata dupa trei, patru zile si pastrata la frigider in sticle si nu in bidoane de plastic. Sucul de soc este nu numai o bautura racoritoare aromata ci si un medicament de nadejde, fiind recomandat in lupta cu infectiile renale si urinare. 

Socata are o puternica actiune depurativa ajutand, in acest fel, la eliminarea surplusului de apa din tesuturi si, implicit, a toxinelor din organism. Se recomanda, fara rezerve, in lupta cu kilogramelor, persoanelor care tin cura de slabire. 
Ca medicament, socata este indicata in caz de constipatie, infectii pulmonare si afectiuni ale cailor respiratorii, astm bronsic, tuse, gripa, tuberculoza, afectiuni renale si urinare. 

Pe timp de iarna, se poate bea ceai de soc, un remediu naturist cu aceleasi proprietati terapeutice ca si sucul. E bine sa se stie ca florile de soc uscate capata o tenta usor galbuie. Infuzia se prepara turnand o cana de apa clocotita peste o lingurita de planta. Se acopera vasul si se lasa cinci minute la infuzat. 

Se strecoara si se bea cald, cu inghitituri mici, pe parcursul a 10, 15 minute. Se beau cate doua, trei ceaiuri pe zi, in cure de cate o luna, cu pauze de cate doua saptamani. Ceaiul de soc favorizeaza transpiratia si eliminarea toxinelor din organism. 

Sa avem sanatate! 

Sursa: ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...