Bine ati venit!

Dragii mei vizitatori, va invit cu mare drag in bucataria mea unde va puteti delecta cu cele mai gustoase bucate! Si de ce nu...sa ne distram impreuna in bucatarie!

DIETA DUKAN



Am ales sa incep sa urmez o cale mai sanatoasa in alimentatie. Dupa o indelunga "cercetare" m-am hotarat sa incep acest drum cu dieta Dukan.

De ce? Pentru ca mi s-a parut o dieta permisiva, ce te poate duce pe un drum fara abateri catre un mod de viata mai sanatos. Si asta vroiam: sa reusesc sa slabesc dar si sa-mi transform modul de alimentatie in stil de viata. 
Nu am tinut nici un regim in viata mea pana acum, astfel ca mi-am spus ca daca tot voi tine unul, vreau sa fie ceva ok, cu care ma pot obisnui....de ce nu....poate o viata intreaga. Am avut foarte multe perioade in care incercam usor usor sa ma indepartez de ceea ce-mi afecta fizicul, si astfel daca tot am facut fata acestor perioade, mi-a fost foarte usor sa trec la un regim ... in mare apropiat....cu ce mancam eu pana nu demult. Cred ca oricui, in momentul in care este la dieta, ii vin diverse pofte.....ei bine, eu am ce am cu ideea de rontait. Daca pot "satisface" aceasta pofta, e ok.....pe restul le pot stapani. De altfel restul poftelor - ex:de dulce - am reusit sa le potolesc cu mult timp in urma in sensul ca am reusit sa le diminuez considerabil a proportiile - ex: decat o ciocolata intreaga, mai degraba mi-e pofta de un cubulet de ciociolata. Eu, una, sunt mandra de mine, pentru ca nu regret aceste diminuari....sunt multumita si cu un singur strop de dulce, mi-e suficient.

Despre dieta Dukan se pot gasi informatii pe tot internetul, si in lb romana si in engleza, ca sa nu mai vorbesc de multitudinea de reteteeeeeee.....waw....ma pierd printre ele, dar ce-i drept la cat e regimul de lung ai tot timpul sa le incerci pe fiecare!

Eu am incepu documentarea pe dietadukan.ro. Probabil ca este primul site de la care iti iei si startul!

Aici gasim si principiul de baza al regimului: “Nu putem sa pierdem grasimea noastra daca mancam grasimile altora.” 

Dieta Dukan este una dintre cele mai apreciate cure de slăbit ale momentului. Promovata încă de la începutul anilor 2000 de medicul francez Pierre Dukan această dietă este permisivă, dar în acelaşi timp impune reguli de la care nu ai voie să te abaţi dacă vrei să obţii rezultatele dorite.

Dieta Dukan este împărţită în 4 etape, fiecare cu un rol bine definit: etapa de atac, etapa alternativă, etapa de consolidare şi etapa de stabilizare definitivă. În primele două etape ale dietei slăbeşti seminificativ până ajungi la greutatea dorită. Ultimele doua etape sunt dedicate menţinerii greutăţii.

Avantajele si punctele slabe ale regimului Dukan

Regimul include o faza de consolidare foarte lunga, astfel pierderea kilogramelor se face foarte rapid, dar este pe deplin controlata. Acest avantaj se poate transforma, in viziunea unor specialisti, intr-un inconvenient, intrucat un stil de viata prea rigid nu poate caracteriza viata multor persoane. Ca defecte, putem spune ca riscul de carente nutritive se detaseaza chiar din prima faza. Este mai bine ca persoanele ce urmeaza acest regim sa-si asigure un aport suplimentar de vitamine. Un alt punct slab demn de remarcat este acela ca din regim lipsesc cu desavarsire alimentele grase; un aport minim de grasime vegetala ar spori energia organismului.

Etapele regimului
Faza 1: Etapa proteinelor pure (PP) – Prima faza este si una de atac, care provoaca un demaraj foarte rapid, cu o pierdere semnificativa in greutate. Ea consta in a manca doar ce urmeaza timp de 3, 5, 7 sau 10 zile:

  • Carne: vita, pui fara piele
  • Jambon: jambon de curcan, de pui
  • Oua, tofu
  • Peste: toate tipurile de peste (chiar si ton, somon afumat, surimi)
  • Fructe de mare
  • Produse lactate cu 0% grasime: iaurt (exceptie fac iaurturile cu fructe care sunt limitate la doua pe zi daca au intre 6 si 9 grame glucide/100 grame, iar in celelalte faze ale regimului sunt total interzise)
  • Lapte semidegresat (maxim ¼ l pe zi)
  • Pudra de proteine, dar utilizata doar ca ingredient, nu ca aliment
  •  Guma de mestecat fara zahar
O conditie imperativa este aceea de a bea 1.5 l de lichide pe zi (apa, ceai, cafea), pentru a evita aparitia unor probleme la nivel renal. Toate alimentele din aceasta faza se consuma in cantitati la alegere, dar orice alt aliment care nu se regaseste in lista de mai sus este total interzis!


Faza 2: Proteine si legume (PL)
In faza 2 se consuma aceleasi proteine ca in prima faza, dar se adauga legume (exceptie facand cartofii, orezul, porumbul, mazarea). Cele doua etape se alterneaza: mai intai, doar PP, iar apoi PP+PL pana la obtinerea greutatii dorite:

  • Pentru o pierdere mai mica de 10 kilograme, vom alterna 3 zile PP si 5 zile PL.
  • Pentru o slabire mai mare de 10 kilograme, vom alterna 5 zile PP si 5 zile PL.
Faza 3 si 4: Consolidarea si mentinerea

Aceste doua ultime faze sunt foarte importante, intrucat sunt esenta regimului. Consolidarea dureaza 10 zile pentru fiecare kilogram pierdut, si putem reintroduce toate alimentele (chiar si cele interzise: paine, branzeturi, fructe); dar o zi din prima faza pe saptamana (fara luni) trebuie respectata. Referitor la faza de mentinere, nutritionistul francez este de parere ca trebuie respectata toata viata si se bazeaza pe doua principii:
  • In fiecare joi, consuma doar proteine;
  • Consuma 3 lingurite de miere pe zi (din magazinele naturiste).
Mai multe informatii despre etape gasiti atat pe site-ul dietadukan.ro, cat si pe multe alte site-uri:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...