Reteta pentru 4 cozonaci in forme mari sau 6 cozonaci in tavitele de aluminiu
Ingrendiente:
* 2 kg faina (+200 gr)
* 500 ml lapte* 700 gr zahar
* 4 oua
* 100 gr drojdie proaspata
* coaja de lamaie/portocala, esente
* sare, ulei
Crema:
* 450-500 gr nuca macinata
* 50 gr cacao
* 2 esente rom
* 200 gr stafide
* 200-300 gr zahar
* lapte cat sa devina pasta
Cernem faina intr-un lighean incapator. Formam un crater in mijloc, si in el punem amestecul de 250 ml apa calduta cu drojdia. Lasam 15 minute la dospit.
Punem pe foc laptele cu zaharul, coaja de lamaie/portocala si esentele, incalzim doar cat sa se topeasca zaharul.
Se bat ouale cu putina sare.
In lighean se incorporeaza faina si incepem sa adaugam laptele caldut putin cate putin, apoi ouale. Spre final adaugam ulei pentru a ajuta la framantare.
Aluatul se framanta bine, chiar aplicam si tehnica "trantitului" (aproximativ 30 de trantiri).
Se lasa apoi 2 ore la crescut.
Pe blatul de lucru se imparte aluatul. Pentru cei 6 cozonaci am avut 12 bilute. Fiecare parte se intinde cu mana, se pune crema (aprox 2-3 linguri), dupa care se ruleaza. Impletim doua rulouri si gata una bucata cozonac.
Tavitele le ungem cu ulei si le tapetam cu faina. Asezam cozonacii in forme, dupa care ii lasam 30-45 minute la crescut.
Se ung cu ou si se dau la cuptorul preincalzit, la foc mic, pentru aprox 45-60 minute.
La final se pot unge cu miere si presaram nuca macinata peste ei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu