Bine ati venit!

Dragii mei vizitatori, va invit cu mare drag in bucataria mea unde va puteti delecta cu cele mai gustoase bucate! Si de ce nu...sa ne distram impreuna in bucatarie!

Ayran

Băutură de căpătâi a Turciei şi ţărilor înconjurătoare, răspândită pe teritoriul vechiului Levant şi purtată de turci prin întrega regiune balcanică, ayran-ul se remarcă prin prospeţime şi savoare fiind o băutură deosebită pentru temperaturile ridicate. Apariţia ayran-ului este încă neclară însă se ştie că a fost remarcat în preajma crescătoriilor de oi şi capre unde iaurtului i s-a adăugat sare pentru a-l conserva, oprindu-i procesul de fermentaţie. Unele surse susţin însă că turcii au preluat reţeta ayran-ului de la indieni care prepară de mii de ani o băutură asemănătoare sub numele de lassi.
Adaosul de sare mai are o mare calitate şi anume faptul că reţine apa în organism şi previne deshidratarea. Menta adăugată ayran-ului nu face decât să dea o notă suplimentară de prospeţime acestei băuturi atât de potrivită alături de mâncăruri picante.

Porţii: 4

Timp de preparare: 10 minute

Ingrediente:
  • 700 ml iaurt gras de oaie sau capră
  • 300 ml apă
  • 2 linguri frunze de mentă
  • 1 lingură rasă de sare
  • cuburi de gheaţă
Preparare:
  1. Curăţaţi frunzele de mentă şi tocaţi-le.
  2. Amestecaţi într-un blender, sau daca va e la indemana, cu telul, iaurtul cu apa, sarea, pana ce va face la suprafata o spuma si se pune la frigider.
  3. Adăugaţi cuburi de gheaţă (4-6) şi mai mixaţi încă 10 secunde (la blender).
  4. Dupa gust se poate presara cu menta uscata.
Ayran-ul se serveşte imediat, din pahare de apă.


Cateva mentiuni:

Dacă serviţi ayran-ul alături de o mâncare condimentată, puteţi să îi adăugaţi 1-2 căţei de usturoi pisat.

În unele ţări, pentru a-i spori prospeţimea, localnicii adaugă ayran-ului zeamă proaspătă de castravete.

În mod tradiţional, iaurtul şi apa se omogenizează turnând în mod repetat amestecul dintr-un vas în altul până se obţine o spumă consistentă la suprafaţă.

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...